Kid Level – детски степени на техническа зрялост

  • Post author:
  • Post category:Info / VIP
  • Reading time:1 mins read

От тази година BUTF въвежда три нива на обучение и оценка за деца от предучилищна възраст. С въвеждането на тези нива, организацията цели оптимизиране на учебния материал и изискванията към децата, съобразно тяхните възрастови възможности и психомоторика. Изискванията за Гуп в енциклопедия по таекуон-до включват комплекси от движения (форми), които имат сложни пространствено-времеви характеристики. Тези комлекси изискват логическо мислене и представляват част от тактиката на бойното изкуство.  Формите в таекуон-до са трудно усвояеми за 4-5 годишните деца, които все още имат нагледно- образно и нагледно- действено мислене. С въвеждането на детски степени, BUTF дава възможност на своите най-малки възпитаници, поетапно да бъдат оценявани тяхните  умения до достигането на ученическите степени в таекуон-до. Трите нива ( Kid Level ) са встъпителни и необходимостта от тях е аналогична на предучилищната подготовка в детската градина за училище.

Предучилищните степени Kid Level, ще заемат място между белия колан, който детето получава като начинаещо и 9-ти Гуп ( първата ученическа степен в таекуон-до, за която се полага изпит).

Децата, притежаващи Kid Level сертификати, ще имат възможност да защитят първата си ученическа степен към BUTF по олекотена програма, изпълнявайки само техническите елементи и форми, непокрити в притежаваните детски нива.

Бойното изкуство таекуон-до е създадено за целите на армията. В наши дни таекуон-до е добило голяма популярност и се практикува от ранна възраст при децата от цял свят. Много национални и международни организации са търсили и търсят начини за адаптирането на техническите степени към децата. Някои от тях (напр.  представители на ITF V за Полша и България) въвеждат изпит за 10 Гуп (бял колан). Други организации (напр. в Норвегия) са въвели нови, междинни ученически степени в системата от Гупове.

От скоро ITF V ,  подтикната от масовото практикуване на таекуон-до от деца и бързото им израстване в степен, въведе като техническа степен черен колан за деца ( Black Belt Junior).

Всяка организация има своето право, да вземе своето “правилно” решение на казуса.

Ние се придържаме към волята на създателя на таекуон-до, а именно, че белият колан като степен е подарък за ученика, за това че е направил първата крачка в обучението си, като е започнал да практикува бойното изкуство.

В енциклопедия по таекуон-до има 10 ученически степени, свързани с точно определени изпитни изисквания и форми. За защитата на всеки Гуп се изпълнява по една нова форма. Въвеждането на междинни ученически степени предполага разделение на изпитните изисквания и съответно на формите.

Ние от BUTF избираме да следваме страниците на енциклопедия по таекуон-до и пътя на бойното изкуство. В същото време се стремим да отговорим на изискванията на съвременния свят и бъдещето.

Ръководството на BUTF въвежда предучилищни технически степени като иновация за България, считайки това за най- рационален отговор на развитието на бойното изкуство в 21 век.

 

(Visited 213 times, 1 visits today)