Таекуон-до е модерно Корейско бойно изкуство, предназначено за самозащита, без оръжие. Създадено е в началото на ХХ век от генерал Чой Хонг Хи – роден на 09. 11. 1918 г. в Корея. Той основава спортна школа „Oh Do Kwan“ и полага основите на нова система за обучение на войниците в армията, създадена на базата на японски бойни изкуства (Карате) и традиционни корейски бойни стилове.
На 11. 04. 1955 г. ген. Чой официално обявява новото Корейско бойно изкуство с име ”TAE KWON DO”. В буквален превод “Tae” означава удар с крак, “Kwon”- удар с ръка (с юмрук), а “Do”- път, система или в превод “Пътят на ударите с крака и ръце”. Известно е като стил “Chang Hon” – системата от форми (туль), създадена от ген. Чой и кръстена на неговия псевдоним.
В корейската философия “До”, също така се тълкува като “Път в живота” или “Начин на живот”. В последствие ген. Чой променя произношението на „Таекуон-до“, за да подчертае нуждата от баланс между физическата тренировка (Таекуон) и философията (До).
На 22. 03. 1966 г. в Сеул – Южна Корея се основава International Taekwon-do Federation (ITF) с президент ген. Чой Хонг Хи, обединяваща страните Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Южна Корея. Федерацията ITF развива и разпространява Таекуон-до стил “Chang Hon”, придобивайки известност като “ITF Таекуон-до“.
Корея е разделена на Северна и Южна в края на 40те години на 20ти век. Таекуон-до е създадено и развито в Южна Корея, а в Северна Корея навлиза през 1980 г. Северна Корея оказва огромна подкрепа на ITF. Така се осигурява международен офис на ITF във Виена, Австрия и достъп до много талантливи инструктори, които впоследствие помогнали в разпространението на Таекуон-до по света.

През 80те години ITF издава Енциклопедия Таекуон-до. Тази обширна работа съдържа 15 тома, където е описано „всичко“ за Таекуон-до. Съдържа приблизително 5000 страници и 30 000 снимки, първото издание е отпечатано през 1985 г. Енциклопедията първоначално е написана от генерал Чой Хонг Хи през 1983 г., последното издание с прякото участие на генерал Чой е от 1999 г. Томове от 8 до 15 са посветени на 24-те форми, съдържат снимки и описания на движенията, показващи възможните приложения на техниките. Налична е и еднотомна кратка Енциклопедия.

Ген.  Чой Хонг Хи умира на 15.06.2002 г., но Таекуон-до продължава да съществува и да се развива.   След смъртта на ген. Чой разделението в ITF е тотално – може да се приеме, че организацията се разпада на три:

  • ITF-C или ITF Canada – през 2001 г. синът на ген. Чой, който е избран за президент на ITF влиза в конфликт със Севернокорейците. Това води до неговото отделяне заедно с голяма група поддръжници. Той се установява в Канада и работи самостоятелно. През 2014 г. Корейския клон на ITF-C се отделя и започва да работи като самостоятелна организация ITF-K или ITF Korea.
  • ITF-NK или ITF North Korea – това са Северно корейците на които ген. Чой „завещава“ ITF с последните си думи през 2002 г. Съществуват до днес и се считат за „истинския“ ITF, защото успяха да спечелят редица дела с другите
  • ITF-V или ITF Vienna – това са „вярващите в демокрацията“ таекуондисти гласували за ГМ Трен да бъде президент през 2003 г. Съществуват до днес и са предимно със спортна насоченост.

Отделно съществуват множество по-малки международни организации администриращи Chang Hon Таекуон-до на ген. Чой Хонг Хи. Въпреки различията в техните ориентации, визии и политика, те съхраняват традициите, предавани от учител на ученик, като успоредно с това Таекуон-до непрекъснато се развива и адаптира към модерния свят. Всичко това определя Таекуон-до като модерно и развиващо се бойно изкуство.

 

 

(Visited 636 times, 1 visits today)