Гранд Майстор Джеймс Лим е водеща фигура в историята на Таекуон-до и вдъхновение за всички, които обичат изкуството. През 80-те ГМ Лим участва в пътуване, което го отвежда в Канада и Съединените щати, като асистент на генерал Чой Хонг Хи. Съвместно представят “синусоидалната вълна” и демонстрират новостите в Таекуон-до на международни семинари. ГМ Лим е бил председател на техническия комитет и част от екипа създал “Енциклопедия на Таекуон-До”.

През Ноември, 1999 г., в интервю Генерал Чой заявява

“Както казах, изследванията ми приключиха в средата на 80-те години и няма да направя повече напредък в живота си, наследството от развитието на ТАЕКУОН-ДО за бъдещето остава с майсторите на изкуството, отсега нататък. Аз поверявам развитието на Таекуон-до на тях.“

 

ГМ Лим продължава да развива изкуството и създава Advanced* Taekwon-do

Адвансед Таекуон-до е следващото ниво на Таекуон-до, където техниките са усъвършенствани, модернизирани и разширени. Придържа се към традиционните форми и техники, но се концентрира върху “До” и самоотбрана, вместо върху спорта, без политика и мистицизъм. Целта му е да оптимизира Таекуон-до, като Бойно изкуство, което е актуално за самозащита, личностно, психическо и физическо развитие. Позволява на практикуващите да продължат напредъка в обучението си във всяка възраст, без да се безпокоят за увреждане на здравето. Адвансед Таекуон-до включва динамика, биомеханични движения предпазващи ставите и гъвкави, но стабилни позиции.

Техниките, преподавани в Адвансед Таекуон-до, непрекъснато се развиват, тъй като истинското бойно изкуство е динамична система, която расте и се развива непрекъснато.

Адвансед Таекуон-до добавя четири нови принципи към основните принципи в Таекуон-до – УЧТИВОСТ, ПОЧТЕНОСТ, ПОСТОЯНСТВО, САМОКОНТРОЛ и НЕУКРОТИМ ДУХ. Това са:

1. ИНОВАТИВНОСТ – Прилагане на по-добри решения, които отговарят на новите изисквания към бойните изкуства.

2. КРЕАТИВНОСТ – Ценни новости, приложими към съвременното развитие на бойните изкуства.

3. ЗДРАВ РАЗУМ – Добро и разумно решение въз основа на реално възприятие на ситуацията или фактите.

4. ОБРАТНА ВРЪЗКА – Прилагане на корективна обратна връзка за подобряване на ефективността на учениците, инструкторите и организацията.

Предимствата на Адвансед Таекуон-до са:

  • ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ – Предлага модерна методика и актуализирани програми за обучение. Игрови комплекси и адекватни изпитни изисквания за деца и здравословни и укрепващи упражнения за възрастни.
  • ПО-МАЛКО ТРАВМИ И СТРЕС – Рисковите упражнения са заменени с кръгови движения и техники, които са безопасни за тялото и ставите. Няма спортни състезания и „burnout“ – залага се на положителна мотивация.
  • БОЙНО ИЗКУСТВО
   • Няма политика.
   • Няма мистика.
   • Няма ограничения.

Презентация на Адвансед Таекуон-до

 

*Advanced значение:
напреднал, модерен, съвременен, свободомислещ, модернистичен и т.н.
(Visited 216 times, 1 visits today)