Гранд Майстор Джеймс Лим е водеща фигура в историята на Таекуон-до и вдъхновение за всички, които обичат изкуството. През 80-те ГМ Лим участва в пътуване, което го отвежда в Канада и Съединените щати, като асистент на генерал Чой Хонг Хи. Съвместно представят “синусоидалната вълна” и демонстрират новостите в Таекуон-до на международни семинари. ГМ Лим е бил председател на техническия комитет и част от екипа създал “Енциклопедия на Таекуон-До”.

През Ноември, 1999 г., в интервю Генерал Чой заявява

“Както казах, изследванията ми приключиха в средата на 80-те години и няма да направя повече напредък в живота си, наследството от развитието на ТАЕКУОН-ДО за бъдещето остава с майсторите на изкуството, отсега нататък. Аз поверявам развитието на Таекуон-до на тях.“

ГМ Лим продължава да развива изкуството и създава Advanced* Taekwon-do

Адвансед Таекуон-до е следващото ниво на Таекуон-до (стил „Chang Hon“) като модерно бойно изкуство, където техниките са усъвършенствани, модернизирани и обогатени. Съчетава в себе си традиционната методика с най-модерните достижения на науки като: педагогика, психология, физиология, анатомия, биомеханика и др. Съобразено е с индивидуалните физически възможности и ментални потребности на практикуващите. Придържа се към традиционните форми и техники, но се концентрира върху философията „До“. Не включва спорт, политика и мистицизъм.

Освен покриване на ученически и майсторски технически степени (цветни и черни колани), бойното изкуство има практико-приложна насоченост (самозащита) и може да бъде релевантно средство за рекреация (развлечение, забавление, отмора, възстановяване и т.н.).

На трениращите се предоставят много възможности за самоусъвършенстване, личностно израстване и изграждане на увереност в собствените сили чрез участие в най-различни мероприятия: демонстрации, лагери, семинари и др. В тези изяви, водещо не е спортно-състезателното, а социалното начало.

Техниките, преподавани в Адвансед Таекуон-до, непрекъснато се развиват, тъй като истинското бойно изкуство е динамична система, която расте и се развива непрекъснато.

Адвансед Таекуон-до добавя четири нови принципи към основните принципи в Таекуон-до – УЧТИВОСТ, ПОЧТЕНОСТ, ПОСТОЯНСТВО, САМОКОНТРОЛ и НЕУКРОТИМ ДУХ. Това са:

1. ИНОВАТИВНОСТ – Прилагане на по-добри решения, които отговарят на новите изисквания към бойните изкуства.

2. КРЕАТИВНОСТ – Ценни новости, приложими към съвременното развитие на бойните изкуства.

3. ЗДРАВ РАЗУМ – Добро и разумно решение въз основа на реално възприятие на ситуацията или фактите.

4. ОБРАТНА ВРЪЗКА – Прилагане на корективна обратна връзка за подобряване на ефективността на учениците, инструкторите и организацията.

Предимствата на Адвансед Таекуон-до са:

  • ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ – Предлага модерна методика и актуализирани програми за обучение. Практико-приложна насоченост (самозащита) и е релевантно средство за рекреация (развлечение, забавление, отмора, възстановяване и т.н.).
  • САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И ЛИЧНОСТНО ИЗРАСТВАНЕ – Изграждане на увереност в собствените сили чрез участие в най-различни мероприятия: демонстрации, лагери, семинари и др. В тези изяви, водещо не е спортно-състезателното, а социалното начало.
  • БОЙНО ИЗКУСТВО:

 

    • Няма спортна дейност.
    • Липсват ограничения за сътрудничество с други организации.
    • Без политика и мистицизъм.
*Advanced значение:
напреднал, модерен, съвременен, свободомислещ, модернистичен и т.н.
(Visited 301 times, 1 visits today)