1-ви Семинар по Advanced Тaekwon-Do в България 2011

  • Post author:
  • Post category:Events
  • Reading time:5 mins read

На 30.04 и 01.05.2011г., в гр. Банкя се проведе първият АТI семинар за България, воден от живата легенда в Таекуон-До, Гранд Майстор Лим Чинг Синг. Гранд Майсторът пристигна по покана на Българска Таекуон-до Федерация BUTF, която организира събитието.

Главен организатор на мероприятието беше М. Трифонов, председател на клуб Феникс и ген. секретар на BUTF и ATEU. Семинарът протече с помоща на Майстор Иван Цачев, VІІ Дан, от Норвегия.

Гранд Майстор Лим запозна участниците с детайлите на техниките и начините за безопасното им изпълнение за ставите и анатомията на човешкото тяло. Семинарът се проведе в четири сесии, по време на които бяха разучавани туль, удари с крака и самозащита.

Голям интерес за учениците и инструкторите беше представянето на “скритите” приложения на техниките от туль, което всъщност означава тяхното реално приложение при самозащита .

Всички бяха запленени от експертните и автентични умения и познания на Гранд Майстор Лим, както и очаровани от неговото отношение, всеотдайност и позитивно излъчване.

 

 

Семинарът завърши с изпит за черни колани. Изпитът продължи два часа, през които се изпълняваха форми, спаринг, специална техника, самозащита и силов тест. Участниците в изпита успешно защитиха по-високи степени и получиха международни сертификати.

Резултатите са:

1. Б. Атанасов –VI дан.
2. М. Трифонов – IV дан.
3. Е. Боянова – III дан.
4. Б. Симеонов – III дан.
5. А. Галева – II дан.
6. А. Иванов – I дан.
7. В. Христова – I дан.

Накрая ГM Лим раздаде автографи и надписа името си върху коланите на децата, които с трепет очакваха своя ред. Всички таекуондисти получиха сертификати за участие в семинара, а децата поднесоха на Големия Майстор свои рисунки, на тема Таекуон-До, за спомен от България.

Извън сесиите на семинара, поради големия интерес на инструктори и ученици, ГМ Лим представи основни движения и комплекси от Тай Чи и тяхното благотворно въздействие върху организма и съхраняването на ставите. Всички бяха възхитени от гъвкавостта и пластичността на Гранд Майстора.

 

Участниците си тръгнаха заредени с емоции, мотивация и доволни от преживяното и наученото. Гранд Майстор Лим остана с чудесни впечатления от България и от българските таекуондисти и изяви желание да ни посети отново.

Мнения на участниците в семинара

 

Още с пристигането си в България GM Lim с усмивка се запозна с нас и така създаде спокойна атмосфера за провеждане на мероприятието.  По време на семинара бе демонстрирано как основните техники от формите са приложими в реална ситуация, по различен от общоизвестният начин, при това с невероятна ефективност. Всички присъстващи бяхме приятно изненадани от видяното.

На изпита за черни колани на всеки участник бе предоставена възможност да демонстрира уменията си и подготовката си по възможно най-добрия начин. Изпитът пред  GM Lim не бе само техническо и физическо изпитание, а изпитание на концентрацията, волята и характера на всеки участник.

Това бе не бе просто поредният семинар по Таекуон-до воден от известен Гранд  Майстор, това беше демонстрация по „Advanced Taekwon-do”.

Борис Атанасов VI дан

За мен, като инструктор, семинарът на GM Lim бе изключително полезен. Участвал съм на различни международни семинари, но за първи път ми бе представено нещо повече от правилното изпълнение на техниките от бял до черен колан. Приложението на техниките от туль в реална самозащита, демонстрирани и обяснени от Гранд Майстор Лим, бяха впечатляващи и силно ефиктивни. Щастлив съм, че аз, моите колеги и нашите ученици, успешно защитихме новите си степени пред майстор от такава величина. Считам присъствието си на този семинар за богатство. 

М. Трифонов ІV Дан

За мен беше голямо удоволствие да се запозная с ГМ Джеймс Лим. Той е респектиращ и в същото време земен човек, който ни показа, не само техники, но и реалното прилагане на „До”, както в залата, така и в живота. Надявам се скоро пак да посети България, за да сподели знанията и опита си с нас.

Таекуон,

Елица Боянова III дан

Смятам, че семинара беше наистина успешен. Организацията на събитието беше много добра и даде възможност на участниците да извлекат максимална полза от проведените тренировки. Много приятно впечатление ми направи детайлното разглеждане на отделни движения и техники и разясненията относно тяхното истинско приложение в реална ситуация. Също така няма как да не спомена и невероятното отношение и отдаденост на водещите инструктори – Гранд Майстор Лим и Майстор Иван Цачев – съществен елемент, който липсва в редица други семинари, които съм посещавал. В заключение бих казал, че се надявам да има още много подобни мероприятия (семинари и лагери) в бъдеще.

Изпита ми направи също доста добро впечатление. Беше добре структуриран и балансиран и даде възможност на участниците да демонстрират уменията си във всички дисциплини – тул, спаринг (стъпков и свободен), самозащита (срещу въоръжен и невъоръжен нападател), силов тест и специална техника.

Борис Симеонов  III дан

За мен беше голямо удоволствие и чест ГМ Лим да ни гостува и да проведе семинар в България. Имаше много интересни неща, научих много за техниките в Таекуон-до и за тяхното приложение. Надявам се ГМ Лим да дойде в България по-скоро.

Аделина Галева II дан

Много се радвам,че успях да присъствам на семинара на ГМ Лим.Отдавна не бях срещала човек с толкова позитивно излъчване ,голям майстор по Таекуон-до,а в същото време толкова земен и непосредствен.Впечатлена съм от отношението му към всички нас-и деца , и възрастни.Такова отношение може да накара много деца да се запалят по Таекуон-до,а както Майстор Лим каза,те са нашето бъдеще.А какво да кажа за техниките,които ни показа-наглед толкова прости,но в същото време много ефективни за самозащита на улицата!Хареса ми начина,по който ни обясняваше изпълнението на техниките,че всяко движение е “simple “и “naturale”.Ще ги запомня завинаги! Радвам се ,че бях част от това събитие!

Поздравявам ви за отличната организация!

Илиана Николова  I дан

The seminar was such a great experience for me! I liked everything about it. I had the honour to meet Grand Master James Lim, hear and see techniques, patterns and self defence from himself. I’ve gained more experinse and learned a lot. Now I have more passion and desire to keep training. I hope he will come in Bulgaria again and I won’t miss the chance to meet him. Also I hope that this new organisation will promulgate fast and in the future seminars like this will develop and help Taekwon-Do progress more and more! 

All my respects,

Diana Ivanova 1 gup

Семинара беше страхотен, защото научаваш  много полезни и интересни неща и с нетърпение очаквам следващия семинар.

Павел Николов 5 гуп

I liked the seminar. It wasn’t like the others, where the instructor shows how to be the hand or the foot. Other thing that made me impression was the GM Lim`s way of thinking. He really wants to make Taekwon-Do modern martial art, which can be used on competitions and on the street, for self-defense, of course. He explained the real application of the blocks and attacks from the patterns. I really liked the seminar and I hope GM Lim to come back in Bulgaria for another seminar – who knows, maybe if that happens, I might be a test for black belt.

Nicolay Georgiev 3 гуп

Много съм щастлив, че имах възможност да се запозная с такъв хубав човек, като ГМ Лим. Семинарът като цяло много ми хареса и всичко, което ни показа. Удовлетворен съм от начина по който ни показваше и начина, по който се отнасяше към нас. Отново ще очаквам един ден да се срещна с него, за мен ще бъде чест.

Кристиян Данаилов – фотограф

 

(Visited 62 times, 1 visits today)