Марио Илиев презентира „Полицейска лична защита” по ВТК

  • Post author:
  • Post category:News
  • Reading time:1 mins read

На 09.06.2016 г. в залата по бойно-приложна подготовка в НСА се проведе демонстрация по ПЛЗ. Тя беше по инициатива на гл. ас. д-р Сашо Йорданов – световен шампион по ТКД за ветерани (IV дан ITF), преподавател по „Лична защита и бойни изкуства в МВР и БА” в НСА и главния редактор „Спорт” на ВТК Добрин Иванов – петкратен национален шампион по ТКД (III дан WTF).

Идеята за тази демонстрация дойде след показаното от представителите на Академията на МВР изключително професионално ниво при участието им в Международната научна конференция „Спорт и сигурност 2016” (18-19 май, НСА) и по повод завоюваната от тях шампионска титла на Зоналното първенство по ПЛЗ, (02.06.2016 г., гр. Костенец).
Целта на мероприятието е повишаване нивото на подготовка на студентите-магистри от НСА, специалност „Спорт и сигурност”. Чрез цялостно заснемане от професионален оператор бяха постигнати няколко важни задачи: 1. Използване на видеоматериала за учебно помагало на студентите от НСА и курсантите от АМВР; 2. Запознаване с правилата на дисциплината ПЛЗ (популярна по света като „Security Self-Defence”), съобразно състезателния правилник на JJIF (международната джу-джицу федерация), по който се провеждат различни по ранг първенства: национални, балкански, континентални (в т. ч. европейски) и световни. 3. Популяризиране на ПЛЗ като най-релевантен бойно-приложен спорт, предвид специфичните изисквания на полицейската дейност, чрез медийно отразяване от Военния телевизионен канал.

Бяха показани всички елементи от състезателната програма: защити от удари с ръце и крака; освобождаване от захвати, обхвати и задушаване; защита от удари с нож и насочен пистолет; техники за хвърляне, събаряне и контрол; действия на служителите с помощни средства (палка и белезници) при прилагане на полицейски правомощия: задържане, личен обиск и принудително отвеждане на нарушител. Перфектните изпълнения на демонстрантите от АМВР – двукратен световен шампион и многократна национална шампионка, както и критериите за съдийско оценяване бяха разяснени от сабумним Марио Илиев (ІV дан) – гл. инструктор по ПЛЗ.

(Visited 658 times, 1 visits today)