Какво представлява синусоидалната вълна в Таекуон-до?

Category: Техники

Синусоидалната вълна (Sine wave) в Таекуон-до e последователност от отпускане на тялото, повдигане нагоре и движение надолу в края. Тя е основен принцип при изпълнение на техниките в Таекуон-до. Въведена е от ген. Чой в началото на 80-те години на миналия век. Същността на вълната е в изпълнението на техника едновременно с вертикално движение на тялото надолу.

A picture containing text, linedrawing Description automatically generated

Основната цел на вълната е да отличава движението в Таекуон-до от движението в Карате. Допълнително свързва Таекуон-до с ориенталската философия.

Според ген. Чой, вълната дава възможност да се повиши силата при изпълнението на техниката в Таекуон-до, посредством преобразуването на потенциалната енергия (натрупана при издигането на тялото при подготовката) в кинетична (посредством движението на тялото надолу в края).

Предимства:

  • Придава автентичност на Таекуон-до.
  • Повишава силата при изпълнение на техниките.

Недостатъци:

  • Трудна за изучаване и прецизно изпълнение.
  • Несъвместима с практическото изпълнение на определени техники.

Logo Description automatically generated with medium confidence

В корейската философия двата елемента са небето и земята (Чон-Джи) и са известни като Eum-Yang, а не Ин и Ян. Те често се представят като червено (небе) и синьо (земя) и заедно образуват „Таегук“ – централния символ на южнокорейския флаг.

(Visited 7 times, 1 visits today)