Адвансед Таекуон-до

        Таекуон-до е модерно Корейско бойно изкуство, предназначено за самозащита. Създадено е от ген. Чой Хонг Хи, на базата на техники от Карате и традиционни бойни стилове, за нуждите на Южнокорейската армия. На 11 април 1955г., официално е обявено новото Корейско бойно изкуство с име ”TAE KWON DO”.

        В буквален превод „TAE” означава „удар с крак”, „KWON” означава „удар с ръка /юмрук/”, а „DO” означава „път /изкуство/”. Впоследствие името се променя на „TAEKWON-DO” за постигане на баланс между физическата тренировка “TAEKWON” и вътрешното усъвършенстване “DO”.

        Първата част от името „TAEKWON” представлява физическата част от бойното изкуство. Това са техниките с ръце и крака, който се тренират.  Всички техники имат теоретична обосновка и са подчинени на основни принципи от физиката и биомеханиката. Провеждат се редица научни изследвания, анализи на техники с цел – постигане на по-висока ефективност, разработват се нови методики и подходи на обучение, адекватни на модерния свят и новите постижения на науката и техниката. Всичко това определя Таекуон-до като модерно бойно изкуство.

        Втората част от името “DO” изразява философията на бойното изкуство – морални принципи, начин на мислене, с цел духовно израстване на личността и постигане на хармоничен, ползотворен и щастлив живот. „DO” се гради на базата на здравия разум и не бива да се възприема като религия.

        За разпространението на Таекуон-до по света, на 22.03.1966г. в гр.Сеул Южна Корея, ген. Чой Хонг Хи основава Международна Федерация /ITF/, обединяваща страните Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Южна Корея. През следващите години ген. Чой и неговите последователи неуморно изнасят многобройни демонстрации и семинари, така поставят началото на бурното разпространение на Таекуон-до в целия свят. През 1973 г. се създава Световната Федерация /WTF/, която разпространява различен стил „TAEKWONDO”, известен днес като олимпийски спорт. През 1980г. Таекуон-до е представено за пръв път в Северна Корея.

Както казах, изследванията ми приключиха в средата на 80-те години и няма да направя повече напредък в живота си, наследството от развитието на ТАЕКУОН-ДО за бъдещето остава с майсторите на изкуството, отсега нататък. Аз поверявам развитието на Таекуон-до на тях.

Петък, 12-ти Ноември, 1999, Генерал Чой Хонг Хи

        Създателят на Таекуон-до умира през 2002г.

“Адвансед Таекуон-до” е следващото ниво на Таекуон-до, където техниките са усъвършенствани, модернизирани и разширени. Основател на “Адвансед Таекуон-до” е Гранд Майстор Джеймс Лим.

ГМ Лим е водеща фигура в историята на Таекуон-до и вдъхновение за всички, които обичат изкуството. През 1980 г. ГМ Лим тръгва на пътуване, което го отвежда в Канада и Съединените щати, като асистент на генерал Чой Хонг Хи, основателят на ITF . Екипът участва в представянето на “синусоидалната вълна”, въведена от генерал Чой, демонстрирайки новото изкуство на семинари. През следващите 16 години ГМ Лим обикаля света с генерал Чой, като преподава и популяризира изкуството на Таекуон-до. ГМ Лим е бил коректор на техниките и позициите на международните инструктори, които са участвали в заснемането и създаването на “Енциклопедия на Таекуон-До”. През 1984 г. ГМ Лим е назначен за директор на ITF и през 1989 г. става председател на техническия комитет на ITF.

 

ГМ Лим продължава да развива изкуството и визията на Таекуон-до и усилията му накрая завършват със създаването на Advanced Taekwon-do International (ATI). “Адвансед Таекуон-до” се придържа към традиционните форми (туль) и техники на стила “Чанг-Хон”, но се концентрира върху “До” и самоотбрана, вместо върху спортни събития, без политика и мистицизъм. Включва енергия (динамична, мощна, но фина), биомеханични движения (експлозивни, но лесни и предпазващи за ставите) и гъвкави и стабилни позиции  в съществуващите програми за обучение по Таекуон-до.

Целта е да се създаде ефективна бойна система, която е много подходяща за самозащита, личностно, психическо и физическо развитие. Да се синтезира най-доброто от всичко. Система, позволяваща на практикуващите да продължат напредъка в обучението си във всяка възраст, без да се безпокоят за увреждане на ставите и мускулите.

Техниките, преподавани в Адвансед Таекуон-до, непрекъснато се развиват, тъй като истинското бойно изкуство е динамична система, която расте и се развива непрекъснато.

 

(Visited 257 times, 1 visits today)