Световните Гранд Майстори ІІ част – “non-political & independent”

  • Post author:
  • Post category:Info / VIP
  • Reading time:4 mins read

В тази публикация предлагаме автентични снимки и информация за оригиналните майстори и Гранд Майстори по Таекуон-До “Chang Hon”. В първата част на статията “Световните Гранд Майстори и международните организации по Таекуон-До (Chang-Hon)” погледът бе по-скоро статистически. Навлизайки по-детайлно в историята на първите майстори по Таекуон-До и най-вече в техните сайтове, видими за нас стават още по-интересни моменти и се разкриват нови насоки на размисъл.

Таекуон-До е съвременно бойно изкуство, създадено в началото на ХХ век от Чой Хонг Хи – роден на 09. 11. 1918 г. в Корея, генерал от армията на Южна Корея, в базата на която основава спортна школа „Oh Do Kwan”. В нея ген. Чой полага основите и развива новото бойно изкуство, създадено на базата на традиционни корейски бойни стилове и японски бойни изкуства (Карате). Помощник на ген. Чой в основополагането на Таекуон-До в корейската армия е ГМ Нам Тае Хи – “Първият Таекуон-До инструктор”.

През 1965 г. ген. Чой е президент на Корейската Таекуон-До Асоциация (КТА) и е удостоен с ІХ Дан. КТА е първата организация по Таекуон-До, създадена през 1959 г. (преди ITF). В КТА ген. Чой и така наречените “12 Оригинални майстори” полагат основите на Таекуон-До. Тези майстори имат не по-малък дял в развитието и популяризирането на бойното изкуство до неговия съвременен облик. Това са майсторите с най-голям жизнен и професионален опит в Таекуон-До. Те са “Духът” на Таекуон-До, който се предава от учител на ученик в поколенията из целия свят. Техните виждания и разбирания за бойното изкуство не трябва да бъдат пренебрегвани. Нещо повече, те трябва да бъдат на вниманието на всеки инструктор и практикуващ, претендиращ че иска да “пие вода от извора”.

12-те оригинални Таекуон-До Майстори на КТА:

GGM /Great Grand Master/ Nam, Tae Hi

Заедно с ген. Чой ръководи 12-те  оригинални майстори  на КТА. Вицепрезидент на ITF по времето на ген. Чой и президент на Asian Taekwon-Do Federation. Развива форми като Hwa-Rang, Choong-Moo и UI-Ji. След смъртта на ген. Чой и разцеплението на ITF се отделя и  става президент на WTA (World Taekwon-Do Alliance). В организацията участват и други пионери в Таекуон-До.

 

Gen. Choi, Hong Hi

Ръководи 12-те  оригинални майстори на КТА. Заедно с тях основава ITF (Inernational Taekwon-Do Federation) през 1966 г. и остава президент на федерацията до смъртта си през 2002 г.

 1. GМ Park, Jung Tae – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Под негово ръководство са тренирали първите корейски международни инструктори, разпространили Таекуон-До по света след 1985 г. Бил е технически директор и генерален секретар на ITF по времето на ген. Чой. Получава VІІІ Дан през 1981г. от gen. Choi Hong Hi. Отделя се от ITF и основава GTF (Global Taekwon-Do Federation) още през 1990 г. Остава президент на организацията до смъртта си през 2002 г.

 2. FGM /First Grand Master/ Rhee, Ki Ha – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Първият Гранд Майстор на ITF, удостоен с ІХ Дан от ген. Чой през 1997г. Основава United Kingdom Taekwon-Do Association (UKTA) през 1967 г. Основава европейския клон на ITF – AETF (All Europe Taekwon-Do Federation) през 1979 г. и е избран за президент на първия конгрес на организацията в Осло, Норвегия. След смъртта на ген. Чой се отделя от ITF като независим Гранд Майстор с мотото “Едно Таекуон-До за всички”. През 2012 г. прави “революционна” стъпка в развитието на Таекуон-До, създавайки цифрово интерактивно 3D -ръководство за обучение ” This is Taekwon-Do”.-

 

3. GM Choi, Chang Keun – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

През 1960-1970 г. е ключов член на демонстративния отбор по Таекуон-До на ген. Чой. Открива първото Таекуон-До училище в Канада през 1970 г. През 1980 г. проектира логото “Дърво” на гърба на ITF униформите. Получава ІХ Дан от ген. Чой през 2002 г. След смъртта на Генерала се оттегля от ITF и участва в създаването на (World Taekwon-Do Alliance). От 2006 г. се обявява за независим Гранд Майстор, който е на разположение за работа с всяка организация, която търси помощ в Таекуон-До.

4. GM Park, Jong Soo – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Един от удостоените с ІХ Дан от ген. Чой и член на легендарния демонстративен отбор, обиколил света. Пионер на Таекуон-До в Канада, участва в демонстрация на Таекуон-До в Торонто през 1974 г. След смъртта на ген. Чой се дистанцира от ITF- организациите и обявява желанието си да бъде “неутрален” Гранд Майстор, воден от желанието на генерал Чой – “Едно Таекуон-До за всички по света”. Основава Allied International Taekwon-Do Council.

5. GM Kong, Young Il – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Един от членовете на Международния демонстративен Таекуон-До отбор на ген. Чой. От 1963 до 1980, Grand Master Kong пътува с генерал Choi Hong Hi, посещавайки 127 страни, провеждайки демонстрации, целящи представянето на бойното изкуство Таекуон-До по света. След всяка демонстрация е имало открита покана (предизвикателство) към всеки от публиката да се бие с който и да е член на демонстративния отбор. Grand Master Kong се е бил с всякакви бойци в тези 127 страни и никога не е губил двубой. Твърди, че никой от отбора не е имал загубена среща.  Един от най-интересните факти е, че той става главен инструктор на правителствена агенция в САЩ – ФБР. След смъртта на ген. Чой напуска ITF, разочарован от политическите борби и начина на управление. Заедно с GGM  Nam, Tae Hi, участва в създаването на World Taekwon-Do Alliance.

 

6. Master Rhee, Chong Chul – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Основоположник на Таекуон-До в Австралия, където е изпратен от Република Корея през 1960 г. Източниците сочат, че тогава от ITF е имал ранг V Дан. По-късно се отделя от ITF и основава “Rhee Тaekwon-Do” като “Chang Hon”(модела форми на ген. Чой) в Южна Австралия през 1965 г. “Rhee Taekwon-Do” е независима организация за бойни изкуства. През 1980 г. Master Rhee е повишен в VІІІ Дан в своята организация. Майсторът представя “Rhee Taekwon-Do” като “традиционно и не конкурентно бойно изкуство” . Master Rhee е бил  председател на поддържащ комитет по време на Олимпийските игри в Сеул, 1988 г.

7. Master Rhee, Chong Hyup VІІ Дан – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Брат на Master Rhee, Chong Chul. Допринася за популяризирането на Таекуон-До в Малайзия и Сингапур. Пристига в Австралия през 1970 г. и се установява в Мелбърн. Rhee Chong Hyup развива “Rhee Taekwon-Do”  в Мелбърн.

 

8. GM Han, Cha Kyo – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

Още през ранната 1981 г. се дистанцира от политиката като се отделя от ITF и създава UTF (Universal Tae Kwon Do Federation), развивайки Таекуон-До като традиционно  бойно изкуство. Подчертава не-политическия характер на новата организация. Умира през 1996 г.

 

9.GM Choi, Kwang Jo – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

В първите години на ITF той преподава  Таекуон-До в Хонг Конг, Индонезия, Малайзия и Сингапур. GM Choi, Kwang Jo се премества в Съединените американски щати през 1970 г., за да потърси лекарска помощ от наранявания, претърпени от бойните изкуства. През 1987 г. създава своя собствена система и организация по бойно изкуство  – Choi Kwang-Do

 

 10. Master Park, Sun Jae – Един от 12-те оригинални майстори на КТА. Развива Таекуондо (WTF).

 

11. Master Kim, Jong Chan – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.

След основаването на ITF през 1966 г. е назначен като първия главен инструктор на ITF. Получава ранг VІІ Дан ITF през 1979 г. Той преподава и демонстрира Таекуон-До в Аржентина заедно с C.K. Choi, J.T. Park, и K.H. Rhee. По-късно се оттегля от ITF и през 1985 г. е президент на “World Tukido Council.”  Новата организация се основава във Ванкувър, Канада.

 

12. GM Kim, Kwang Il – Един от 12-те оригинални майстори на КТА.
K.I . Кim допринася за въвеждането на Таекуон-До в Западна Германия. Той е главен инструктор на ITF в Западна Германия до 1971 г. През !975 е повишен в ранг VІ Дан. Отделя се от ITF и създава независима организация “Kwang Mu Sul Taekwon-Do” . Умира през 2001 г.

Някои от първите Гранд Майстори на ген. Чой и утвърдени майстори на ITF:

GM Hwang, Kwang Sung

Първият корейски Гранд Майстор с номер на сертификата К-9-1, получил ІХ Дан от ген. Чой през 1997 г. След дипломирането си през 1964 г. той постъпва като офицер в армията. Служи във Виетнам и Сайгон. Преподава Таекуон-До на корейската дивизия „Тигри“, американските морски пехотинци и виетнамски военни. Получава почетен медал от Корея и Виетнам и през 1970 г. се оттегля от армията като капитан командир на 26 дивизия известна като “Таекуон-До дивизията”. Работил е съвместно с ген. Чой в ITF, заемал е длъжностите официален говорител, председател на Промоушън комисията, председател на комисията по сливането (между ITF и WTF) и генерален секретар. След смъртта на ген. Чой се оттегля от ITF и основава Unified ITF – отворена, международна, неполитическа организация развиваща Таекуон-До в автентичния му вид.

 

GM Charles E. Sereff

Един от седемте, получили ІХ Дан от ген. Чой. Повишен е ранг Гранд Майстор през 1997 г. Помага за развитието на Таекуон-До в САЩ и в основаването на United States Tae Kwon Do Federation (USTF). В наши дни е президент на USTF, която след смъртта на ген. Чой функционира като независима организация.

 

GM Lim, Ching Sing

Личен ученик на ген. Чой и избран от него за технически директор на ITF през 1989 г. През 1980 г. с генерал Чой в Санта Барбара, САЩ, GM Lim участва в коригиране на позициите на майстори и инструктори от различни държави, които представят техниките в “Енциклопедия на Таекуон-До”. През 1996 г. е удостоен с VІІІ Дан от ген. Чой и ITF. Получава ранг ІХ Дан през 2003 г. През 1996г. на конгрес в Монреал, Канада основава Advanced Taekwon-do International /ATI/ , като неполитическа организация. За дейността на АТI, GM Lim заявява: “Ние не създаваме световни шампиони, а позитивни и здрави хора, с ясна и модерна визия, ново поколение от щастливи хора, които могат да посрещнат утрешния ден с отворено съзнание и добра физика. Въпреки че растем бавно, ние не бързаме, защото залагаме на качеството.”

DSC_0994

GM Choi, Jung Hwa

Президент на ITF – Канада, син на ген. Чой.

 GM Tran Trieu Quan

Президент на ITF- Виена до смъртта си през 2009 г.

Изводи:

1. Всички Оригинални майстори на КТА, участвали в създаването на ITF напускат организацията – някои преди, други след смъртта на ген. Чой.

2. Организацията напускат и други автентични Майстори, които са били водещи фигури в ITF.

3. ITF напуска дори “дясната ръка” на Генерала от създаването на Таекуон-До  – GGM  Nam, Tae Hi

4. Основни мотиви за дистанцирането на оригиналните майстори от ITF- организациите са:

♦ политическите борби;

♦ стремежът Таекуон-До да се съхрани в традиционния му вид на бойно изкуство;

♦ желанието на ген. Чой ” Таекуон-До да бъде едно за всички по света”.

И така, връщайки лентата назад във времето, далеч преди препълнената “по проект” спортна зала с кметове и с малки деца, носещи бели колани и протектори на краката и ръцете (или пък другата крайност – преди превръщането на Таекуон-До в “професионален” и зрелищен кик-бокс), виждаме че “светилата” и първоизточниците на Таекуон-До, най-далновидно са прозрели завета на ген. Чой. Те развиват Таекуон-До така, както би счел за правилно всеки един наистина “Оригинален” Майстор – като бойно изкуство – non-political & independent. Явно спортно-политическата насоченост не е по нравите на оригиналните майстори. Не, че са против обединението, те най-вероятно се опълчват на разединението и по този начин дават път в ITF-спорта на напиращите по-млади и амбициозни свои ученици.

Така изглежда реалността в наши дни – докато първите майстори носят посланията на бойното изкуство и насочват вниманието си към своите практикуващи членове, спортните ITF федерации се надпреварват за членство в МОК и “Sport-Acord” и претрупват с турнири спортните си календари.

Все пак, нека не забравяме, че спортът е малка част от бойното изкуство ( по широко-разпространена информация – 20%). В такъв случай “Оригиналните” майстори, предвидливо са запазили за себе си и развиват останалите 80 %. Отново се потвърждава тяхната мъдрост и прозорливост на истински учители и водачи.

В предсмъртните си думи ген. Чой изявява желание, да бъде наследен като президент на ITF от Prof. Chang Ung . Наред с това поставя на GM Hwang, Kwang Sung отговорната задача да ръководи комитета по обединението на ITF и WTF. Завещава още, седалището на Таекуон-До да бъде в Корея. Ако проследим последната воля на Генерала, можем с лекота да посочим “истинския” ITF (дори без да сме запознати с развоя на последните съдебни дела). Ясно е, че това е ITF – Северна Корея. Но остават “болните” въпроси:

Къде са живите до днес легенди от „Oh Do Kwan” ?

Защо не са там, където ген. Чой посочва, че трябва да бъде “центърът” на Таекуон-До ?

Защо техните корейски ученици имат хиляди последователи по света, а самите Гранд-учители липсват в редиците под съвременната абревиатура ITF ?

Явно конкретните желания на ген. Чой са били изпълнени, но е имало и нещо абстрактно и непредвидено, което след неговата смърт е повлякло събитията в друг ход.

Автор:

М. Трифонов

(Visited 56 times, 1 visits today)