Ретроспекция на работата с ITF-Vienna в периода 2007г. – 2010г.

  • Post author:
  • Post category:Info
  • Reading time:2 mins read

През 2000г. всички бяхме членове на ITF, но тогава имаше само един ITF. Някои от нас имахме смелостта да поемем по своя път към 21 век още тогава, а други си тръгнаха по-късно, но през 2006г. пак се срещнахме в гр. София, където се състоя учредително събрание, на което бе учредена нова национална организация по Таекуон-до. Организацията успя да покрие изискванията и бе приета за член на International Taekwon-do Federation /ITF-V/ от началото на 2007г.  Международната федерация ITF-V е една от групите отделила се от ITF след смъртта на ген. Чой през 2002г.

Съвместната работа започна бавно и в началото на 2008г. посетихме семинар на ITF-V  в гр. Солун, Гърция. Семинарът бе интересен и добре организиран, с много участници от цял свят. От ръководството на ITF-V ни отделиха време за среща – разговор. След като се прибрахме в България организирахме национален семинар и изпит за черни колани, за който получихме съответните международни сертификати от ITF-V. По късно същата година участвахме на Европейско първенство в Полша.

Разбира се, нещата у нас не вървяха гладко. Оказа се, че най-спорният въпрос е този за изпитите за степени. По него не се достигна до консенсус и това доведе до натрупване на високо напрежение. По късно през годината се състоя извънреден конгрес на националната организация, на който бе сменен член на управителния съвет и бе променен уставът. Редица нередности от конгреса и опити за еднолично управление допълнително повишиха съществуващото напрежение. Не на последно място поставяме и претоварения спортен календар и участието на спаринга на малки деца с бели колани, с цел да се напълни зала „Универсиада”.

Това доведе до разцепването на националната организация. Бе създадена нова национална федерация /BUTF/ през 2009г. От ITF-V продължиха да работят и с двете организации.

Инструктори от BUTF взеха участие в 44 IIC в Германия, където при отлична организация бе проведен три дневен семинар под ръководството на техническата комисия на ITF-V.

Видима промяна настъпи в ITF-V след трагичната смърт на нейния президент ГМ Трен Трю Куан в Хаити през януари 2010г. Организацията загуби ключова ръководна личност.

Бяхме поканени на среща от страна на европейския клон – AETF по време на Европейското първенство в гр. Сковде, Швеция. Там проведохме среща с представители на управителния съвет на ITF-V, където бе ясно казано, че за добро или за лошо, има две български организации поради техните коренно различни разбирания, цели и модели на управление. Изводът от срещата бе, че визията ни за бъдещата дейност на BUTF не съвпада с визията на ITF-V за България.

След завръщането от Швеция, решихме да продължим по различен път от предложения от  ITF-V /въпреки настоящото членство и възможностите да работим с тях/, за да успеем цялостно да реализираме идеите си за бъдещо развитие на BUTF, които включват въвеждането на редица иновации относно Таекуон-до в България. Допълнителни аргументи в подкрепа на това решение, бяха продължаващите вече 8 години международни спорове и съдебни дела за името и правата върху емблемите и търговските марки. Също така и наличието на три ITF федерации в България, който убедително твърдят, че са „истинският ITF” и някои от тях дори настройват своите членовете срещу тези от другите организации, което ние считаме като противоречие с учението на бойните изкуства.

Интернет за пореден път се оказа на наша страна и ни посочи международни организации и Гранд Майстори, които развиват Таекуон-До, като бойно изкуство посредством алтернативен и съвременен подход. Отново се убедихме, че имаме свои съмишленици в Таекуон-До.

Ние продължаваме напред с Таекуон-до и ще правим това, което считаме за правилно и подходящо за нашите ученици.

 

Ваши в Таекуон-До,

Б. Атанасов

М. Трифонов

(Visited 121 times, 1 visits today)