Bulgarian Taekwon-do Federation BUTF е учредена през 2009 г. като алтернатива на съществуващите организации развиващи Таекуон-до в България.

Работи съвместно с Международната Федерация /ITF-V/ и Европейската федерация /AETF/. Федерацията е с демократична структура на управление и работи с всички развиващи Таекуон-до. За да реализира иновативните си идеи BUTF прекрати сътрудничеството си с ITF-V през 2010 г. и се насочи към  Advanced Taekwon-Do International (ATI).

Sc35220531194400BUTF организира и провежда три семинара по Адвансед Таекуон-до в България през 20112013 и 2017 година.

През 2011 г.  в София, България е създадена  Advanced Taekwon-do Europe ATEU, като независима, бизнес ориентирана алтернатива на водещите организации, развиващи Таекуон-до. Регистриран е домейнът Atkd.eu

През 2015 г. за президент на организацията е избран Майстор Б. Атанасов, който регистрира Advanced Taekwon-do Europe като запазена търговска марка 00093554, защитена от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Така се гарантира автентичност на издаваните сертификати за степени с логото на организацията.

През 2017 г. Адвансед Таекуон-до Европа АТЕУ се обединява с BUTF, което позволява Адвансед Таекуон-до да се промотира, като модерно Бойно изкуство, представляващо стъпка напред в развитието на Таекуон-до.

Адвансед Таекуон-до България е българският уеб сайт на АТЕУ.

Обединени са сайтовете butf.org  и taekwon-do.bg, което се вижда на актуализираната емблема.

 

От 2018 година АТЕУ издава международни сертификати за черни колани по Таекуон-до. Сертификатите са придружени със значка на организацията и карта. Първите получатели са участниците в общите изпити на АТЕУ през лятото и зимата на 2018 г.

В края на 2019 година бе повишен в степен VI Дан сабумним Марио Илиев, който получи АТЕУ сертификат от Президента на организацията.

През 2020 година (Ковид локдауна) АТЕУ успешно проведе първия дистанционен тест за черен колан.

През 2022 г. Марио Илиев е повишен в степен майстор VII Дан и поема дейността на председател на борда на инструкторите в новата структура на АТЕУ.

Книгата „Адвансед Таекуон-до – Модерното бойно изкуство“ е издадена от АТЕУ през 2022 г. Тя е плод на общите усилия на двама майстори по Таекуон-до с над 30 годишен опит в бойните изкуства. Автор е Б. Атанасов, технически консултант и редактор е М. Илиев.

От 2023 година АТЕУ си сътрудничи с OpenITF и EvolutionaryITF. Сътрудничеството с двете организации повишава конкурентоспособността на АТЕУ като алтернативна ТКД организация, развиваща Бойното изкуство Таекуон-до стил Chang Hon.

През Май 2023 г. успешно е проведен „Open Advanced Taekwon-do seminar 2023“ с водещ Сеньор Мастер Малкълм Джоунс (Malcolm Jones) VІІІ дан от Open International Taekwon-do Federation (OITF).

АТЕУ поддържа контакти с международни организации и Гранд Майстори развиващи Бойни изкуства по света. Майсторите и инструкторите от АТЕУ участват в международни мероприятия, поддържайки високо и актуално ниво на знания и умения в Бойните изкуства.

(Visited 45 times, 1 visits today)