Kun Gek Do – известен също като Gwon-gyokdo е бойното изкуство на корейския кикбокс. В някои части на Корея корейският кикбокс е известен като Kyuk Too Ki, но това е по-скоро набор от правила, отколкото стила на бойните изкуства.

Два стила бойни изкуства, които са често срещани в Корея, са муай тай и таекуон-до. Всяко изкуство има свой собствен набор от правила в съответния спорт, така че конкуренцията директно между бойците по муай тай и таекуон-до е невъзможна. Kyuk Too Ki е правилото, което идва от стремежите на тези две изкуства да се състезават. Така корейският кикбокс стартира и започва да развива свой собствен стил.

Терминът “Kun Gek Do” означава “Изкуството на атакуване и удряне”, “Kun” (произнася се “Gwun”) означава “юмрук” или „удар“, “Gek” (произнася се “GYUK”) означава “Атака”, а “Do” означава “Път” или философия.

Корейският кикбокс използва основния стил на удари с крака от Таекуон-До, но също така добавя блокове за крака с коленете и лактите. Работата с краката е по подобие на Таекуон-До. За да избегнете удар се използват съответните техники от бокса. Не се използват техники за удряне или блокиране с отворени ръце.

Корейският кикбокс съчетава както западния бокс, така и източните бойни изкуства (техники на бокса и ударите с крака на Таекуон-До). Стилът е популярен както сред жените, така и сред мъжете, които желаят да придобият фитнес, добри координационни умения и отлична гъвкавост.

(Visited 84 times, 1 visits today)