Интервю с Президента на ATEU 2022

  • Post author:
  • Post category:Info / VIP
  • Reading time:4 mins read

Борис Атанасов е на 47 години, зодия Водолей – дипломиран инженер по „Съобщителна и осигурителна техника и системи” и Магистър по „Индустриален мениджмънт”. Практикува Таекуон-до над 32 години, носител на степен Майстор VII дан черен колан. Президент на Advanced Taekwon-Do Europe ATEU и на клуб Евроатлас. Член на борда на Advanced Taekwon-do International /ATI/. Развива Таекуон-до на професионално ниво, но като хоби.

 

Тази година издадохте книга за Адвансед Таекуон-до, какво ви накара да я напишете?

За работа в тази посока ме мотивира една много печална ситуация от общ изпит на деца, практикуващи няколко години към клуб от организацията. Тогава попитах детето какво тренира и то не можа да отговори, а беше със син колан. Пред всички политах инструкторът защо постигаме такъв резултат, а той се обиди.

Застоя в дейността по време на пандемията ми даде достатъчно време да подредя информацията за Адвансед Таекуон-до по подходящ начин и да я оформя в разбираем вид за практикуващите.

 

Какво съдържа книгата?

Основния момент в книгата „Адвансед Таекуон-до – Модерното бойно изкуство“ е наличието на конкретни дефиниции на основни понятия, които ежедневно се ползват от инструктори и практикуващи, но влагания смисъл е различен за всеки. Това практически води до ситуации на „разминаване между пътни знаци и маркировка“ и в крайна сметка до конфликти.

Допълнително е включена информация за Адвансед Таекуон-до, неговия създател и организациите които развиват стила. Описани са приликите, различията и предимствата на стила спрямо Таекуон-до на ген. Чой.

Не на последно място иновациите разработени и успешно въведени от нашата организация.

 

Вие сте давал примери за иновации като Blitz Black Belt и Kid levels, има ли нови?

Да има нови, но по-интересно е как конкуренцията бързо усвоява съществуващите и ги опорочава до практики противоречащи на Таекуон-до и бойните изкуства, като цяло. Например Kid levels са три жълти точки между бял колан и жълта черта, но само за деца под 7 години. Конкуренцията въведе по три звездички между всяка степен… за всички. Те трябва да се явява за нова степен не на един, а на няколко изпита и да си платят за всеки един!

Тази година въведохме иновация наречена Next Belt Now – извънреден изпит за степен. Основната иновация е новата организационна структура на Advanced Taekwon-do Europe ATEU.

 

Кажете повече за новата структура на ATEU?

Можем  да си позволим нова структура в ATEU, защото не се борим за спортни лицензи и членство в международни спортни федерации. През изминалите години често имахме сблъсъци при вземане на решение с гласуване. Спираме с класиката управителен съвет плюс общо събрание и минаваме на плоска структура. Въвеждаме кръгове за различните дейности и максимална прозрачност. Решенията за дейността се вземат в условия на съгласие, т.нар. консент (никой не е против).

 

Голям клуб напусна ATEU през 2018 г., какво стана тогава?

През 2018 г. бяха актуализирани нормативните изисквания на Столична община за ползване на физкултурните салони в училищата. За практикуване на спортна дейност в училищата и детските градини се въведе задължително изискване за членство към лицензирана спортна федерация.

Тъй като ATEU няма спортен лиценз клуб Феникс реши да стане член на БФТ. Там не приемаха двойно членство и Феникс напусна ATEU. Реално Феникс беше ¾ от ATEU. Това наложи промени на вътрешните правила в ATEU, което доведе до отделяне на още една група недоволни.

Последва пандемията и практически ATEU колабира.

 

Споменахте пандемията, как тя повлия на вас и на дейността ви?

Медийната пропаганда по време на пандемията отключи изключително скрити  и негативни човешки емоции. Най-фрапиращото беше масовия страх и като следствие от него много хора изгубиха своята адекватност.

Изненада за мен беше да виждам този страх в инструктори по Таекуон-до и то носители на старши черни колани. Все още остава необяснимо за мен, как човек с огромен стаж в бойните изкуства губи здравият си разум. Визирам „превантивна“ самоизолация, „къпане“ с дезинфектанти и накрая доброволно третиране с  „експериментални субстанции“ за да получи зелен сертификат.

Пандемията ми се отрази негативно, както в личен така и в професионален аспект. В личен аспект ми се наложи да спра да си говоря с хора, с които бяхме приятели над 25 години. В професионален аспект Таекуон-до дейността замря. Това ме мотивира да преосмисля редица детайли от дейността и да направя конкретни промени, които да открият бъдещи перспективи.

 

Как тълкувате тази негативна ситуация?

Няма случайни неща! Трябвало е да стане – станало е. Приемаме негативите като нова възможност,  преодоляваме трудностите и продължаваме към целите си, но вече по-силни. Вървим напред и не следваме утъпкани пътеки, защото ние отдавна не сме последователи.

 

Какво ви помогна да продължите?

Съвкупността от събития ни постави в реален житейски тест, в който ни се наложи да защитаваме черните си колани извън залата.  Помогнаха ни принципите на Таекуон-до, които приложихме на практика – на първо място за да запазим здравият си разум и в последствие за да продължим адекватно напред.

Изключителна подкрепа даде нашия ветеран М. Илиев, който в пандемията успя да смени залата си и да продължи в нова, без прекъсване. Този негов принос бе високо оценен и на международно ниво – той беше повишен в степен VII Дан от ГМ Лим и стана част от борда на ATI.

 

Как преодолявате негативните последствия за организацията?

Успяхме да рестартираме дейността на Евроатлас през пролетта, след над две годи пауза. Привлякохме нови инструктори и практикуващи, които споделят нашите приоритети и развиват Адвансед Таекуон-до. Успешно организирахме и проведохме летен лагер-семинар. През есента стартира дейността на нов клуб SITH13.

В ATEU тече процес на преформатиране. Това е следствие от негативния опит който натрупахме през изминалите години. По трудния начин се убедихме в практическата несъвместимост на организацията с групи и инструктори развиващи Таекуон-до като основен бизнес.

 

Вие определят ATEU като бизнес насочена организация – за каква несъвместимост става дума?

ATEU е неформална организация, насочена към развитие Корейските бойни изкуства, конкретно Таекуон-до. Тя се самофинансира от дейността си, предлагайки организационна подкрепа под формата на обучение и сертификация. Това означава инструкторите да предоставят част от приходите си от изпит на ATEU – да си платят сертификатите. Тези инструктори за които Таекуон-до е основен бизнес го приемат доста лично – като чиста загуба.

За да не се спекулира сме регистрирали  търговка  марка с името „Адвансед Таекуон-до Европа“. Всеки който иска да печели от Адвансед Таекуон-до, без да има принос към организацията ще се сблъска с институциите отговарящи за защита на конкуренцията.

 

Какви са плановете ви за следващата година?

През 2023 година ще пуснем разширено издание на книгата „Адвансед Таекуон-до – Модерното бойно изкуство“, включващо допълнителна информация за черни колани. Реално ще заработи новата организационна структура на ATEU. Ще се проведе лагер-семинар за инструктори и практикуващи. Ще бъде организирано посещение на международен семинар с гранд майстор. Разбира се, практикуващите ще бъдат тествани за нови технически степени. Всичко това ще бъде публикувано на сайтовете.

 

Как виждате бъдещето на Адвансед Таекуон-до?

Адвансед Таекуон-до има своето бъдеще като алтернатива на спортните стилове, без политика и мистицизъм. Особено подходящо е за всеки който иска да практикува бойно изкуство с минимален риск от контузии. ATEU ще продължава да въвежда иновации, с които да повишава конкурентоспособността си спрямо големите организации.

(Visited 57 times, 1 visits today)