Интервю с Президента на ATEU 2017

  • Post author:
  • Post category:Info / VIP
  • Reading time:2 mins read

Борис Атанасов е на 42 години, зодия Водолей – дипломиран инженер/докторант по „Съобщителна и осигурителна техника и системи” и Магистър по „Индустриален мениджмънт”. Практикува Таекуон-до над 27 години, носител на степен Майстор VII дан черен колан. Президент на Advanced Taekwon-Do Europe ATEU и на клуб Евроатлас.

От кога се занимавате с Бойни изкуства?

Като ученик с огромен интерес гледах на видео филми с бойни изкуства. Бях чувал за групи по  Карате, но нямаше свободен достъп до тях.  След падането на Берлинската стена всичко това изведнъж се промени.  В 9-ти клас заедно с няколко съученици посетихме тренировка по Таекуон-до – това беше през пролетта на 1990 г.

Защо точно Таекуон-до?

Случайност, но от дистанцията на времето бих казал – съдба.

През 1990 г. присъствах на демонстрация по Таекуондо на корейския демонстрационен отбор и се убедих, че искам точно това.  Другият „случаен“ фактор в полза на Таекуон-до бе присъствието у нас на международен инструктор по Таекуон-до, който редовно посещаваше нашия клуб Евроатлас и провеждаше изпити за повишаване в степен.

Какво е Таекуон-до за вас?

За мен то е неразделна част от моя живот. Започнах да го практикувам, като хоби и все още ми е хоби, но вече на професионално ниво. През годините стъпка по стъпка се научих как да съчетавам своите инженерни знания и мениджърски умения с бойното изкуство и неговата философия. Това ми даде предимство в сферата на Таекуон-до, както и баланс в напрегнатото ежедневие. Така през 2013 г. се роди книгата „Таекуон-до пътя на здравия разум“, на която съм съавтор. В нея описах моето виждане за Бойното изкуство и отговорих на редица актуални въпроси свързани Таекуон-до.

 Тази година организирахте и проведохте семинар с ГМ Лим?

За трети път ГМ Лим бе у нас, по покана на Advanced Taekwon-do Европа и проведе двудневен  технически семинар. Бяха разучавани техники за самозащита и демонстрирани приложенията на основни техники от формите. Децата изучаваха форми и спаринг комбинации. Допълнително бе проведена сесия в Полицейската Академия със студените от 3-ти и 4-ти курс на тема техники за самозащита срещу хладно и огнестрелно оръжие.

Успешно бе изпълнена основната цел на семинара – повишаване в степен на инструкторите от ATEU.

Какви са отзивите на ГМ Лим от семинара?

Изцяло положителни. Допада му престоя в България, спокойствието, неформалната обстановка и възможността свободно да разговаря с инструкторите на различни теми. Той даде висока оценка за нивото на участниците в семинара. Полъскан е от предоставената му възможност да проведе сесия в Полицейската Академия.

На провелия се конгрес на ATEU ГМ Лим изказа благодарности за добрата организация на семинара и се обединихме около обща визия за маркетинга и мениджмънта на Адвансед Таекуон-до. Това ни направи взаимно заинтересовани да развиваме Advanced Taekwon-do в Европа, където ще предложим на международно ниво редица организационни и маркетингови иновации, които са успешно приложени у нас.

Бяхте повишен в степен Майстор VII дан черен колан. Какво означава това?

В Таекуон-до черния колан има 9 степени /дан/ – 6 инструкторски, които се защитават с технически изпит и 3 майсторски, за които се изисква принос към развитието на Таекуон-до. VII дан е първата майсторска степен. Ключът за повишаването ми в майсторска степен са реализираните иновации за Advanced Taekwon-do на национално ниво.

Защо повтаряте думата иновация?

Както казва Стив Джобс: “Иновацията е това, което различава лидера от последователя.” Ние дълги години сме били последователи. Следвали сме нашите инструктори, докато сме изучавали Таекуон-до. Следвали сме организацията, докато сме били инструктори в клубовете си. Днес вече не сме последователи и иновациите са нашето бъдеще.

Какво е Advanced Taekwon-do?

Advanced Taekwon-do е следващото ниво на Таекуон-до, като бойното изкуство, където методиката и техниките са усъвършенствани, модернизирани и разширени. Това го прави подходящо за обучение на деца, които днес са мнозинството от трениращите Таекуон-до. Липсва спортната ориентация и рисковете от контузии са сведени до минимум, което дава допълнителна възможност и на хора в напреднала възраст спокойно да го практикуват.

Как е създадено Advanced Taekwon-do?

Създателя на Таекуон-до ген. Чой многократно посочва, че поверява бъдещото развитие на изкуството на  своите майстори.  Един от тези майстори е ГМ Лим, който дълги години е работил съвместно с генерала. Той създава Advanced Taekwon-do, като се придържа към традиционните форми (туль), но се концентрира върху “До” и самоотбрана, без спортни събития, без политика и без мистицизъм.

Защо се насочихте към Advanced Taekwon-do?

Когато разговарям за Таекуон-до, обикновено ме питат дали става дума за ITF или WTF. Отговорът ми, който най-често озадачава питащите е: Advanced Taekwon-do. Това е начинът да разчупим стереотипа на противопоставянето – добри срещу лоши, сини срещу червени, ITF срещу WTF… Думата Advanced в превод много точно описва това което правим – напреднал, модерен, съвременен и свободомислещ.

Кажете повече за ATEU?

Европейската дивизия ATEU бе учредена през 2011, при първото посещение на ГМ Лим в България. През 2015 Президента на ATEU от Норвегия подаде оставка и на провелия се извънреден конгрес бях избран за Президент на организацията.

От тази година ATEU е с нова структура на управление – президент и борд на инструкторите. Целта е да се постигне максимална оперативност при работа на международно ниво. В процес е обновяване на съдържанието на уеб сайта www.atkd.eu, където тези промени ще бъдат отразени.

 Посочете примери за успешната ви работа?

На първо място това е прогресивния формат на мениджмънт, който значително се различава от „класиките в жанра“. Въведохме редица иновации – детските степени „Kid level“ и привилегиите на инструкторите сами да изпитват учениците си. Създадохме условия на инструкторите да участват в международни семинари с известни Гранд майстори, като: GM C. J. Hwa, GM T. T. Quan, GM Marano, GM Bos, GM Trajtenberg, GM Hwang K. Sung, GM Ree Ki Ha и GM Lim. В следствие на което те предсрочно повишиха техническите си степени.

С общи усилия организирахме и проведохме три семинара по Адвансед Таекуон-до с GM Lim  в България – през 2011, 2013 и 2017 година. Вече споменах за издадената книга. Не бива да пропускаме създаването и поддръжката на групата от уеб сайтове Taekwon-do.bg

Какво имате предвид с маркетингова иновация – дайте пример?

Онлайн маркетинг – предлагане на услуги и дейности през интернет. Класическите организации  наблягат на бюрократичния подход, който в днешно време спокойно може да се нарече архаичен. Бъдещето е онлайн – онлайн конгреси, онлайн семинари, онлайн изпити за степени и онлайн сертификати.

Друга маркетингова иновация е разширяването на диапазона от технически степени за деца – ученически степени за най-малките и черни колани за деца. Делегираме право на инструкторите сами да провеждат изпити черни колани в групите си. Въвели сме нов формат за изпит за черен колан, който е част от онлайн стратегията ни – Blitz Black Belt test.

Инструкторите да изпитват за черен колан в нов формат?

У нас и на много места по света изпитите за степени са предимно централизирани мероприятия – изпитва комисия или майстор на общ изпит на организацията. Ние даваме възможност на всеки инструктор в ATEU да изпитва учениците си самостоятелно и да присъжда нови степени до една под неговата. Допълнително окуражаваме инструкторите да оценяват позитивно – в смисъл какво могат кандидатите, а не какво не могат…

Новият формат на изпита представлява предварително подготвена от ученика демонстрация, включваща в себе си необходимите за съответната степен форми и техники, които се изпълняват пред изпитващия. По този начин се ускорява изпитния процес и се намалява вероятността за провал на ученика. Този формат е изключително подходящ за онлайн изпити.

Друга иновация в ATEU дава възможност за  компенсиране при забавено по обективни причини израстване в ранг на инструктори. Тази иновация е изключително полезна за всички инструктори с текуща степен под 6 дан и над 20 години стаж в Таекуон-до, които могат да бъдат повишени извънредно.

Какви цели си поставяте?

Поставям си само реалистични цели, които можем да постигнем с наличните ресурси на ATEU в близките няколко години.

(Visited 59 times, 1 visits today)