ЕФЕКТЪТ НА „ПЛОСКАТА ЗЕМЯ“ В ТАЕКУОН-ДО НА ГЕН. ЧОЙ

  • Post author:
  • Post category:Info / VIP
  • Reading time:3 mins read

Днес конспиративните теории са широко достъпни за всеки, според вкусът му. Като се започне от „лунната афера“, през „извънземните от древността“ и така до „плоската земя“. Но каква е връзката между бойното изкуство и всички тези конспирации???

Отговорът е озадачаващо прост: Наличието на съществени несъответствия между „официалната версия“ и действителността, които трябва да получат адекватно обяснение…

Таекуон-до е модерно Корейско бойно изкуство, предназначено за самозащита, без оръжие. Създадено е в началото на ХХ век на базата на японски бойни изкуства (Карате) и традиционни корейски бойни стилове от генерал Чой Хонг Хи. През 80те години той издава Енциклопедия Таекуон-до. Тази обширна работа съдържа 15 тома, където е описано „всичко“ за Таекуон-до. Съдържа приблизително 5000 страници и 30 000 снимки, първото издание е отпечатано през 1985 г. Томове от 8 до 15 са посветени на 24-те форми, съдържат снимки и описания на движенията, показващи възможните приложения на техниките.

Ген.  Чой Хонг Хи умира на 15.06.2002 г., но Таекуон-до продължава да съществува и да се практикува масово. Така едно по едно изплуват несъответствията…

  1. Таекуон-до е научно обяснено в Енциклопедията… но няма изисквания за образование към инструкторите и майсторите (Виж статия по темата)!

Главата „Теория на силата“ в Енциклопедията е основата върху която Таекуон-до е изградено и развито, като модерно бойно изкуство. „Теория на силата“ се изучава от всички практикуващи Таекуон-до, обяснява се от майсторите по международните семинар.

С „Теория на силата“ ген. Чой създава парадокс в който изпълнява главна роля! От една страна твърди, че за да бъде напълно разбрано, усвоено и обяснено Таекуон-до са необходими солидни познания в областта на математиката и физиката. От друга страна не въвежда изискване към международните инструктори, майстори за ниво на познания в областта на математиката и физиката.

С други думи: Повечето инструктори и майстори по Таекуон-до обясняват на практикуващите неща които самите те не разбират!!!

Всичко това води до логичния въпрос към организациите по Таекуон-до: Кога ще въведете такова изискване?

2. Много инструктори твърдят и са написали на сайтовете си: “Таекуон-до е религия“… но религия е нещо съвсем различно (виж статия по темата)!

През 2010 година на сайта на Евроатлас бе публикувана статията «Таекуон-до не е религия!». Абсурдът е, че изкуствения интелект ChatGPT разбра (въпреки, че бърка езика), а тези инструктори не разбраха… Мъка!

Реален пример как изкуствения интелект надминава естествения на инструкторите и това води до логичния въпрос към организациите по Таекуон-до: Защо не „обучавате“ тези ваши инструктори?

3. В Таекуон-до има 24 форми, а всъщност са повече…

24-те форми символизират 24-те часа на денонощието. Тоест един ден или целият ни живот. Човешкия живот, може да се приеме за един ден, ако се сравни с вечността.

Децата дори знаят, че през 80те години е създадена формата Juche, която се явява най-новата и 25та поред. И тук четем една интересна статия по темата

Веднага въпрос към всички: Колко точно са формите в Таекуон-до и какво символизират?

4. Формите винаги започват и свършват на едно и също място (Виж статия по темата)… да, ама не!

Всички сме били начинаещи в ТКД залите и сме учили, че „формите в винаги започват и свършват на едно и също място“! Дори така е написал ген. Чой в Енциклопедията !!! И в последствие много други са преписали от него…

При симулация на движението от формата с идентични позиции по цялата диаграма в края се завършва на различно място от началото!

 

    Чонджи                                                       Дан-Гун

Всичко това е било пред очите ни от издаването на Енциклопедията през 1985 година. Но диаграмите са на последователни снимки и пропорциите на позициите изглеждат нормални… и при наслагване една върху друга (със застъпване на стъпалата) се получава разминаване в координатните системи (видно при До-Сан)!

                       До-Сан

Веднага въпрос към всички: Правилно ли изпълнявате позициите във формите, ако свършите точно там от където сте започнали???

Очаквайте още:

  • Знаете ли, че вълната (SineWave) е … 3D!
  • Гънън съги е дълга два пъти ширина на раменете!
  • Къде са скрити над 3000 техники в Таекуон-до?
  • Права ли е траекторията на удара?

SMBA

(Visited 40 times, 1 visits today)